Kasze

Nowe BIO Kasza Jaglana EKOLOGICZNA 1kg Zobacz większe

BIO Kasza Jaglana EKOLOGICZNA 1kg

124

- Ekologiczna czytsa Kasza Jaglana z kontrolowanych upraw

- Kasza Zasadotwórcza

- Bogactwo składników odżywczych i mineralnych

- Lekkostrawna

- Wysoka zawartość witamin B,E, oraz antyoksydantów

- Skład: 100% ekologiczna kasza jaglana

Więcej szczegółów

Liczba produktów: 9950

Nie ma punktów za ten produkt.


9,99 zł

Więcej informacji

EKOLOGICZNA (BIO) Kasza Jaglana - produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych certyfikatem BIO PL-EKO-04.

 

 

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. 

Kasza jaglana wróciła do łaski po wielu latach zapomnienia. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze. 

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową.

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.


Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

 

Sposób przygotowania:

Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

 Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

Informacje o produkcie: 

*w 100 g produktu
wartość kaloryczna348 kcal
tłuszcz2,9 g
kwasy tłuszczowe nasycone0,6 g
węglowodany68,4 g
cukry0,1 g
białko10,5 g
sól 0,013 g
  • Producent: Zielony Smak

  • Skład:100% ekologiczna kasza jaglana

  • Masa netto: 500g

  • Kraj pochodzenia: Ukraina/Polska ( w zależności od partii )

  • Produkt rolnictwa : Ekologicznego

  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

Informacja alergiczna:Produkt NIE ZAWIERA : cukru, substancji słodzących, soli, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: PRZECHOWYWAĆ W SUCHYM I NIENASŁONECZNIONYM MIEJSCU, Z DALA OD ŹRÓDEŁ CIEPŁA I WILGOCI, W TEMPERATURZE POKOJOWEJ (15-25°C)

9 Inne produkty w tej samej kategorii: