RAW

Obniżka! BIO Kakao Criollo sproszkowane 200g Zobacz większe

BIO Surowe (RAW) Ekologiczne Kakao Criollo 200g

121

- Ekologiczna (BIO) Szlachetna odmiana Kakao Criollo

- 100% Naturalne Kakao Mielone bez dodatków, domieszek, cukru i innych składników

- KaKao Surowe (RAW) 

- Gluten Free

- Kraj pochodzenia: Peru

- Skład: 100% Ekologiczne (BIO) Kako surowe (RAW) odmiany Criollo  

Więcej szczegółów

Liczba produktów: 701

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt może być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


19,50 zł

-50%

39,00 zł

Więcej informacji

BIO Kakao sproszkowane - produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych certyfikatem BIO PL-EKO-04.

 

NASZE KAKAO POCHODZI Z ODMIANY DRZEWA Criollo, KTÓRA JEST NAJSTARSZĄ I NAJSZLACHETNIEJSZĄ ODMIANĄ DRZEWA KAKAOWCA.

TYLKO 10% ŚWIATOWYCH UPRAW TO ODMIANA CRIOLLO. 

JEST TO ODMIANA SUROWA (RAW)  - CZYLI NIE PODDANA OBRÓBCE TERMICZNEJ !! DZIĘKI TEMU POSTAĆ TA JEST PEŁNOWARTOŚCIOWYM POŻYWIENIEM BOGATYM W CAŁE SPEKTRUM SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH I PIERWIASTKÓW !!

WPŁYW SUROWEGO KAKAO NA NASZE ZDROWIE- CZYLI CÓŻ TAKIEGO ZAWIERA KAKAO?

Pierwszym, a zarazem najważniejszym pierwiastkiem w kakao jest magnez. Co ciekawe, jest to jeden z najpotrzebniejszych nam minerałów i jednocześnie jeden z najczęściej brakujących. Ma on zbawienny wpływ na serce, mózg i perystaltykę jelit, rozluźnia skurcze menstruacyjne, a także przyczynia się do elastyczności mięśni oraz wytrzymałości kości

Ziarna kakaowca są też niezwykle bogatym źródłem antyoksydantówW 100 gram ziaren znajduje się 10 gram czystych przeciwutleniaczy, co stanowi zawrotną sumę 10% ich całkowitej wagi. Są to substancje stabilne i bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Badacze Uniwersytetu Cornell dowiedli także, że kakao w proszku ma niemal dwukrotnie większe stężenie antyoksydantów niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata. 

Kolejnym niezwykle interesującym związkiem chemicznym obecnym w kakao jest fenyloetyloamina, zwana także związkiem chemicznym miłości. Jest to ta sama substancja, co związek wydzielany przez mózg w chwili przyjemności, ekscytacji i podniecenia seksualnego. 
Gdy czujemy, że szczęście nas opuszcza i nadchodzi depresja, poziom fenyloetyloaminy w mózgu znacząco się obniża. 


Następnym związkiem, którego obecność potwierdza kojące właściwości ziaren kakaowca jest anandamid. Ten neuroprzekaźnik został wyodrębniony z czekolady dopiero w 1996 roku. Wydzielany on jest w szczególności w chwili snu i ogarniającego nas spokoju. Prawdopodobnie dlatego zwany jest związkiem chemicznym błogości.

SUROWE ZIARNA KAKAOWCA są także nazywane naturalnym prozakiem. Właściwości antydepresyjne kakao zostały docenione już przez Majów.

KAKAO DODAWANE DO NAPOJÓW JEST ŁATWO ROZPUSZCZALNE A ZARAZEM NIE TRACI SWOICH CENNYCH WŁAŚCIWOŚCI.

Informacje o produkcie:

*w 100 g produktu
wartość kaloryczna405 kcal
tłuszcze11,6 g
węglowodany45,6 g
białko27,6 g

  • Producent: Zielony Smak

  • Skład: 100% organiczne sproszkowane surowe ziarno kakao (Theobroma cacao) odmiana criollo

  • Masa netto: 200g

  • Kraj pochodzenia: Peru

  • Produkt rolnictwa : Ekologicznego

  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

Informacja alergiczna:Produkt NIE ZAWIERA dodatków: cukru, substancji słodzących, soli, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: PRZECHOWYWAĆ W SUCHYM I NIENASŁONECZNIONYM MIEJSCU, Z DALA OD ŹRÓDEŁ CIEPŁA I WILGOCI, W TEMPERATURZE POKOJOWEJ (15-25°C)

30 Inne produkty w tej samej kategorii: