BIO Komosa Ryżowa Quinoa czerwona EKOLOGICZNA 500g

Dostępność: duża ilość
Cena: 14,97 zł 14.97
ilość szt.
Zyskujesz 14 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

BIO Komosa Ryżowa Quinoa czerwona - produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych certyfikatem BIO PL-EKO-04.

 

 

Komosa - Quinoa, czy też „złoto Inków” to wyjątkowa roślina, która należy do tej samej rodziny co buraki czy szpinak. W Polsce jej popularność jest jeszcze ciągle niewielka, warto jednak się nią zainteresować. Stanowi doskonały produkt prozdrowotny. Może więc być znakomitym elementem diety, niezależnie czy celem jest odchudzanie czy budowa mięśni. Z powodzeniem zastępuje ryż lub ziemniaki.

Cenny skład:

zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, stąd muszą być pobierane z pożywienia. Jest więc idealnym pokarmem dla wegetarian, wegan oraz małych dzieci;

bogate źródło magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia;

witaminy z grupy B – w tym również witaminę B6, która wraz z magnezem dba o nasz układ nerwowy oraz krwionośny; 

kwasy omega 3;

witamina E, dzięki której kwasy tłuszczowe zachowują swoją stabilność nawet podczas procesu gotowania;

wysoka zawartość błonnika;

zawiera więcej wapnia niż mleko. 

Właściwości i garść zalet:

Komosa ryżowa, to jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (15 – 18% białka), co jest istotne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Quinoa, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3). Zawiera saponinę, naturalny środek ochronny roślin (co pozwala na jej hodowlę bez udziału pestycydów czy innych środków chemicznych).

Komosa ryżowa, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, a jej spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. 

 

Sposób przygotowania:

Ziarna komosy, należy przed ugotowaniem dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się odpowiedzialnej za gorzki posmak saponin (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy).

Gotujemy w stosunku 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12 – 15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia, pozostawiamy pod przykryciem ,na kolejne kilkanaście minut (około 15 minut), aż nasza Quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę.

Informacje o produkcie:

  • *w 100 g produktu
    wartość kaloryczna 340 kcal
    tłuszcz 6,0 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
    węglowodany 55,0 g
    cukry 0 g
    białko 14,0 g
    sól  0,005 g

    Skład:100% ekologiczna komosa czerwonaProducent: Zielony Smak

  • Masa netto: 500g

  • Kraj pochodzenia: Peru

  • Produkt rolnictwa : Ekologicznego

  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

  • Informacja alergiczna:Produkt NIE ZAWIERA dodatków: cukru, substancji słodzących, soli, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
  • WARUNKI PRZECHOWYWANIA: PRZECHOWYWAĆ W SUCHYM I NIENASŁONECZNIONYM MIEJSCU, Z DALA OD ŹRÓDEŁ CIEPŁA I WILGOCI, W TEMPERATURZE POKOJOWEJ (15-25°C)



Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl